Påverkan och sociala medier

Fråga: Kan inte unga bli påverkade av influencers i negativ mening? Jag förstår att det är viktigt med att det finns konton som berättar om dåligt mående, att det har öppnat för samtal kring psykisk ohälsa. Men kan inte följare påverkas att få ångest, börja skära eller svälta sig? Influencers är ju motsvarigheten till rockstjärnor på min tid, de blir en sorts förebilder.

Svar: Det kan säkert hända, fast då i rätt ytlig bemärkelse. Det är inte rimligt att tänka sig att någon utvecklar ångest genom att man inspireras att börja må dåligt, psykisk ohälsa är betydligt allvarligare och mer komplext än så. Däremot kan det finnas följare som blir inspirerade att uttrycka sin ohälsa på nya sätt. Det behöver inte vara en dålig sak i sig utan kan fungera som ett sätt för omgivningen att få syn på hur den unga mår. Vi måste förutsätta att många av uttrycken är ett rop på hjälp.

Visst är influencers dagens rockstjärnor, men hur mycket påverkan handlade det om på den tiden? Jag tror att det är viktigt att skärskåda sina tankar om ungas behov av skydd och se dem i ljuset av sina egna erfarenheter som ung. Hur fungerade den tidens influencers? Hur påverkade blev den tidens följare? De flesta fans, som följare kallades på den tiden, klarade av att skilja mellan idolernas livsstil och kulturella uttryck. De flesta inspirerades av musiken, kanske klädstilen, kanske ett politiskt budskap, men bara ett fåtal inspirerades att anamma den destruktiva livsstil som många rockstjärnor stod för. Dagens unga är lika bra på att dra dessa gränser som gårdagens.

Keith_Richards_What_Kind_Of_World_Leaving-1024x709

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s