Facebook för unga

En av de vanligaste frågor jag får handlar om Facebook och unga, alltså om man ska låta sitt barn skaffa ett konto fast reglerna säger nej. Det har jag svarat på här, men det finns fler frågor kring just Facebook och unga. Idag hittade jag (via https://twitter.com/iEducator) tips för föräldrar som ska introducera sin unge till FB för första gången: Putting a 13-Year-Old Child Safely on Facebook. Man får många bra tips som inte alls bara gäller barn, t ex hur man ska få bort den försåtliga kopplingen till annonser. Men jag tycker att man ska tänka ett extra varv innan man funderar på sånt som att skicka vänförfrågan till sitt barn. Som jag ser det är det viktigt att sådana förfrågningar kommer från de unga själva. Jag har aldrig frågat någon som är yngre än jag om vi kan bli vänner, däremot tackar jag ja till alla som frågar. Det är mycket svårt att tacka nej utan att känna sig dum och då är det viktigt att vi inte utsätter en ung människa för den situationen. Att kräva att ens barn ska vara vän på FB är nog en rest från 90-talets tips att man skulle vara Förälder på nätet, alltså en sorts övervakare och spion. Att tacka ja till en fråga kan istället vara motsatsen; man visar att man är en människa som alla andra och tar chansen att dela tankar och delar av sitt liv.

Jag tycker också att man ska vara försiktig med att sprida uppfattningen att det är säkrare att bygga en hög mur för sitt barn, i det här fallet genom att välja en privat profil. På ytan låter det ju bra att barnet har en privat profil och för ett barn som bara har goda människor innanför muren är det inga problem, det kan t o m ses som säkrare. Men för det första måste man vara väldigt, väldigt säker på att det bara finns goda människor innanför och hur säkerställer man det? För det andra vet vi att alla barn inte kan lita på sina närmaste. Och hur ska man tänka då? Ska man ge olika råd till familjer där man tar hand om sina barn och familjer som misshandlar sina barn? Naturligtvis inte. Om det blir en allmän regel att föräldrar ska övervaka sina barns profiler och sätta gränser för vilka som ska få vara vänner med barnet, har vi skapat en osäkrare situation för vissa barn. Istället ska de säkerhetstips som går ut omfatta alla tänkbara situationer så att vi inte bara räddar de barn som har det bra.

Mitt generella tips är att inte vara så förtvivlat orolig. Att ta det lugnt och inte agera utifrån värsta tänkbara scenario. Utgå från att det kommer att bli kul för barnet och att de flesta kommer att vara trevliga. Om något skulle uppstå, t ex att en otrevlig person skickar en vänförfrågan, kan man hantera det när det händer. Under förutsättning att man lyckats förmedla för sitt barn att de alltid kan berätta vad som hänt. Och man lovat, och lyckas hålla, att inte bli arg eller panikslagen, vad de än berättar.

Det här tycker jag var ett bra tips från NYT:

I would recommend leaving the “Who can send you friend requests?” tab open to Everyone for the first week or so. Like a child’s first few days in school, let him corral friends on the social network, then you can go back into this option and change it to only allow Friends of Friends later.

Jag skulle ju inte gå in och ändra om det inte hänt något obehagligt. Det kan vara viktigt att kunna bli kontaktad av såna som inte är vänner till vänner. En kille eller tjej som de träffat på fotbollslägret kanske inte är vän till en vän. Det är ju faktiskt så att Facebook är en av de säkraste och minst utsatta platserna även för att barn.

Uppdatering: Danskt debattprogram om samma sak med forskaren Malene Larsen.

Annonser

2 thoughts on “Facebook för unga

  1. Pingback: Net Nanny svarar på dina frågor

  2. Pingback: Net Nanny – Elza Dunkels om unga och nätet | IKT-Lerum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s