GPS-övervakning av barn

Datainspektionen har bestämt sig för att granska GPS-övervakning av barn ur integritetssynpunkt, enligt Svt. Det låter betryggande. Om det är så enkelt att marknadsföra en så pass tokig idé som GPS-övervakning av barn som företaget påstår (1000 nya kunder i månaden), då måste man stoppa det på annat sätt än genom att argumentera. T ex genom att visa att det inte är lagligt. Lite som när man satta dit Al Capone för skattebrott när man inte lyckades bevisa att han var en storskurk.

Om vi låter företag sätta in sändare i barnens kläder är det en naturlig följd att man drar ner ytterligare på personal. Genom att invagga föräldrar och personal i falsk säkerhet. Självklart känns det bara säkrare att kunna följa sitt barn på en karta, men det blir inte säkrare i verkligheten. Ett exempel på hur krångligt det är i praktiken berättar Computer Sweden om: Här är Niclas stulna Ipad.

Den grupp som har mest att förlora på en sådan här utveckling är barnen. Alla andra – företagen som säljer tjänsten, kommunen som driver förskolan och föräldrarna – kommer att tjäna tid och pengar. En  vild gissning är att detta dock inte är försäljningsargument i broschyrerna. Risken är stor att man istället spelar barnsäkerhetskortet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s